Med sikte på nian

Igår var vi iväg på brukshundsklubben och tränade lite lydnad med vännerna. Det gick lugnt till eftersom hundarna haft en intensiv helg. Vi blev kommenderade i två pass, första passet körde vi följ och framåtsändande. Följet gick sådär, hon hade fin kontakt men ful position. Efter vi kört en stund tog jag fram min omvänt lockande hand utanför och gick lite slalom mellan kommendanterna och då gick hon kanonbra! Framåtsändandet gick ok förutom att hon reagerar väldigt mycket på kommenderingen och hon letade efter riktningspinnen när jag sa mitt framåtkommando. Det berättar att hon inte har full förståelse ens för den delen och att vi behöver öva mycket med kommendering. Andra passet blev kryp, skall och följ. Vi körde två minuter fritt följ med bra kontakt och mycket bättre position tack vare omvänt lockande och att jag hjälpte henne mer i mitt sätt att gå. Krypet gick bra, jag kanske ska tänka på att vara mer tyst. Skallet gick ok, vi gjorde det på pall och hon skäller fint men även här lyssnar hon för mycket på kommenderingen. Vi gjorde även en dold plats där hon låg lite oroligt så det måste vi verkligen ta tag i.

Idag åkte vi till Vikingstad och körde ett kort pass på fotbollsplanens bortre del. Det gick ganska bra men gav upphov till mycket tankar. Vi körde nog lite väl mycket kryp och jag fick lite gamla beteenden där hon tappar mycket position. Samtidigt insåg jag något viktigt: jag vet nu hur min målbild för krypet ser ut. Jag har belönat lite olika saker vilket såklart har förvirrat Polka. Hela det här passet blev lite halvdassigt i vissa moment, medan andra saker gick bra. Vi hade fin stadga och relativt bra fokus genom hela passet. Tungapporteringen blev inge vidare, hon gör taskiga upptag. Det är något som vi kan jobba mer med och plocka fram extra bra belöning och kanske att jag rör mig snabbare ifrån henne så fort hon tagit upp apporten. Ställandena blev också lite trista. Hon missuppfattade mitt ut med stanna vilket inte underlättade stoppen. Vi får köra några fler pass med ut och bollkastare på lite olika avstånd för att se hur det utvecklas. Vi körde även en kedja med följ, kryp och tung. Halvtråkiga utföranden men ok. På vägen hem började jag tänka på mål och målbilder.

Jag tror inte vi kommer få tiomässiga moment och jag är ok med det. Men samtidigt går jag oftast för fort fram och accepterar alltför tråkiga utföranden. Vi behöver backa i träningen av många moment och tänka mer på vad vår målbild är och vilken nivå vi ska lägga oss på. Krypet vet jag nu hur jag vill att det ska se ut: fokus på mig, nära position med stort engagemang och hög förväntan. Belöningen bör komma utifrån med ett omvänt lockande. Hög belöningsfrekvens ett tag, blandat med lite längre sträckor. 3 av 4 kryp ska vara bra! Börja krypet med ett steg och sedan halt för att få ned tempot i början. Inkallning med ställande måste vi ta ned lite i avstånd och köra med boll kastad mellan benen och belöning bakom. Fortsätta med stadgeträningen (som gick jättebra idag!). Tungen får vi också för många dåliga utföranden med. Jag vet inte riktigt hur jag ska lägga upp den träningen men jag måste bli mer noggrann. Vi måste få upp frekvensen av bra bäranden och upptag. Det är faktiskt upptaget som är sämst nu. Vi gjorde i slutet lite fokusövningar som gick bra, vi fick lite störning av en hundägare men Polka jobbade fint. Sista övningarna blev flackiga men hon var nog väldigt trött då. När vi kom hem däckade hon och hon blev nog väldigt trött av att vara i en ny miljö. Vi måste med andra ord jobba mer på det också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *