Lyckad träning

Eftersom vi just nu lägger mycket tid på träning lär en sig mycket om sig och sin hund. Som jag sagt till mina träningsvänner häromdagen att lägga upp träningen så att hunden lyckas, så gjorde även jag denna gång. Polka behöver många lyckade repetitioner för att lära sig moment och på träningen igår introducerade vi nya svårigheter, ny plan och kommendering. Därför gjorde jag ingen lång kedja utan la in belöning på flera av momenten. Det fria följet blev bra, hon tränger lite i slutet av momentet och flyter ut lite i svängarna så det måste vi jobba vidare med. Men överlag var hon och jag lugnare och stördes inte ut av annat eller kommendering. Efter följet gick vi direkt på en inkallning med ställande där det blev en belöning direkt i ställandet. Hon la sig under tiden jag gick bortåt så det måste vi fortsätta öva på. Därefter blev det kryp och skall vilka gick bra. Hon tappar lite position i krypet men gjorde det överlag bra och detsamma gäller skallet. Vi ska fortsätta med pallen ett tag. Sen blev det väntan ett tag och under andra passet körde vi framåtsändande och tungapport. Båda gick bra och visar på att träningen går framåt. Tungapporten behöver vi hitta lite nya sätt att träna för alla delarna är svajiga. Framåtsändandet fortsätter vi med som tidigare. Hon reagerade mindre på kommenderingen denna gång vilket kändes positivt. Överlag bra och rolig träning! Under eftermiddagen åkte vi iväg och träffade kompisar och deras hundar. Det är alltid intressant att se hundspråket hundarna mellan. En av deras hundar gick mellan när Polka busade lite hårdhänt med Sookie, bara för att själv brotta ned Sookie så hon haltade en kort stund! Sookie är ju väldigt känslig för smärta och efter att hon fått ta det lugnt en stund var det ingen fara igen.

Idag är det vila och mest koppelpromenader. Det är lite läskigt med ormarna ute i markerna nu men jag försöker att inte hindras så mycket av det. Imorgon är det sök igen och sen får vi se vad som händer i veckan! Något som jag kommit fram till som jag tycker är svårt är att träna både tävlingslydnad och bruks samtidigt. Det är svårt att ha dubbla fokus, jag vill helst göra en sak och känna att det går framåt. Vissa saker är ju lika men långt ifrån allt är överförbart. Det blir nog lite extra jobbigt med en hund som kräver många repetitioner för att lära sig saker. För att starta lydnadsklass tre behöver vi jobba mer med stegförflyttningar, fjärr och vittring. Det är egentligen inte jättemycket kvar så det vore nog bra att lägga in mer övningar kring detta även under brukslydnadspassen. Speciellt alla moment kring vittringen, att få pinnen innan start, lämna vidare den och att hon ska sitta och titta framåt är saker som inte är helt enkla för Polka. Hon är alltför nyfiken på nya människor och vill kolla av att de inte är farliga så vi måste öva massor på att hon hänger med mig och inte försöker hälsa eller tycker det är obehagligt att de kommer nära. Bra att tänka på till planeringen framöver!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *