Tävlingsplanering

Efter att ha funktionärat på dagens brukstävling på hemmaklubben så kände jag mig bekväm att anmäla till tävling. Den 17 maj blir det högre spår i Flen och sen i slutet av maj är det högre sök hemmavid. Det känns bra och skrämmande på samma gång. Spåret har inte gått så jättebra på senaste men jag tror att vi kan fixa det om vi lägger mycket tid på att träna uthållighet och noggrannhet. Hon är en naturligt duktig spårhund, vi behöver bara höja nivån lite i träningen. Så jag tänker göra en plan för spårandet fram till tävlingen. Vi fortsätter även med söket men där har vi inga stora utmaningar som det ser ut nu utan mer göra det mer tävlingslikt.

Nästa vecka kör vi lite spårupptag på måndag och lite fys samt hoppas jag på att bli kommenderad genom hela högrelydnaden på kvällen (inkl dold plats med skott!). Tisdag tänkte jag lägga ett längre spår (800m+) samt fritt följkurs på kvällen. Onsdag blir vilodag! Torsdag tänkte jag köra bruksdag-light med alla moment, d.v.s. ett spår med mycket vinklar, ett uppletande på ny plats samt lydnad på ny plats. Fredag lägger vi nog bara tid på några korta övningar så som tungapport, stadga och ställande om tid finns, annars vilodag. Lördag blir det sök och uppletande på nya platser. På söndag gör vi nog också lite lydnadsövningar och ett längre spår (ca 1000m).

Veckan efter blir det ingen måndagsträning om jag inte åker tidigare, vilket i och för sig kan vara värt… Men några spårupptag kan jag i vilket fall få till. Tisdag blir det sök och uppletande, på onsdag kan jag lägga ett spår (1000m+) och sen köra lydnad under tiden spåret ligger till sig. På torsdag blir det lydnadskurs och på fredag och söndag lite längre spår (1200m+) och på lördagen mest promenader. Sista veckan inför tävlingen blir det måndagsträning + spårupptag, sök och upplet på tisdagen, vila onsdag, ett rejält spår torsdag (1000m+) och sen lugn träning sista dagarna.

Nu ligger det väldigt lite fysträning inplanerad vilket kanske inte är helt optimalt. Samtidigt är spåren väldigt fysiskt krävande för Polka eftersom hon ligger på och är väldigt aktiv under arbetet. Det är ju dessutom just den uthålligheten jag är ute efter. Sen går vi rätt mycket i skog och mark och det är en typ av träning som också ger bra träning eftersom Polka rör sig mycket och det ger en allsidig träning. Söket kan klassas som en typ av fysträning samtidigt som det oftast handlar om korta tider när det gäller vår träning.

Jag har tyvärr väldigt lite positiva känslor till spåret. Jag tycker inte det är roligt att spåra och är orolig för hur jag ska kunna hjälpa min hund på bästa sätt. Problemet är ju att Polka slår rätt mycket i spåret och jag tycker det är svårt att veta när hon är på spåret och när hon inte går rätt. Det gör att det är ganska obehagligt att spåra med henne. Jag litar varken på henne eller min egen förmåga. I höstas spårade vi inte jättemycket och fick problem veckan innan tävling. Ändå tog vi oss runt med bara en pinne bort. Med andra ord kan det gå ändå. Följer vi denna plan någorlunda kommer vi vara bättre rustade än till förra tävlingen. Dessutom är det inte hela världen att bryta en tävling heller, det händer alla för eller senare och det är kanske lite bra att få en sådan upplevelse överstökad också om det nu skulle hända.

Men ändå, det vore roligt att få in lite mer positiva känslor med i spåret. Frågan är hur. Mycket handlar nog om kontroll för min del, jag känner inte att jag har det utan känner mig vilsen, en upplevelse jag verkligen inte gillar. Jag tror jag ska vara än mer noga med förberedelserna och alltid ha rätt utrustning och gps med så jag har kontroll över att jag i alla fall har med mig rätt saker och hittar hem. Går jag på platser där vi har bra kartor kan jag ju nästan helt gå efter gpsn också och behöver då inte bry mig om vimplar. Det vore ju faktiskt rätt skönt det med. Jag ska testa det någon dag framöver!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *