En liten vittring kan göra så mycket

Idag var det tävling i Boxholm och vi åkte dit och var publik. Det var trevligt på många sätt! Flera trevliga människor, duktiga ekipage och vissa ekipage som gjorde att det känns bra att våga tävla snart. Jag räknar inte med att få ett förstapris men jag hoppas på en bra runda och roliga upplevelser. Vi tränade lite på parkeringen när vi ändå var på en ny plats och fick till engagerad träning och en hel del fina utföranden. Jag har lagt kampanj (och förbud för matte!) att enbart belöna rätt position vid sidan, oavsett om vi är i skogen eller på planen under en transport. Jag har belönat kontakt men inte brytt mig så mycket om position och jag tror det ställer till det för oss i fria följet.

Efter tävlingen har jag tänkte lite på vilken sinnesstämning och vilka utföranden som jag vill ha på planen med Polka. Under lydnaden tror jag att jag behöver belöna upp henne lite mer. Speciellt nu när vi gör lite svårare moment. Det är lätt att fokusera på tekniska detaljer och missa att belöna upp för att få till en bra känsla. Jag ska belöna mer och bättre men även mer sällan, d.v.s. lägga in kedjor ibland och belöna upp dem. Gärna använda en lite  kast-övning med godis så fort jag känner att hon kan behöva lite uppmuntran. Jag vill verkligen behålla den bra känslan som vi fick på senaste tävlingen och ta med den i kedjor och nya platser i fortsättningen. Sättet att göra det är, tror jag, att fortsätta öva på att agera med självförtroende samt belöna upp tokigt mycket i svåra situationer. Hemmavid tog vi 5km-rundan på sen eftermiddag och sen blev det lite korta övningar i trädgården (efter ett svalkande bad såklart!). Några skick till rutan utan band som gick bra utom ett där hon sprang snett men jag tror det berodde på att hon fick för sig att spring in på samma håll som förra skicket trots att vi ändrat sida. Vi gjorde även några apporteringar och avlämningar där jag laddade avlämnandet framifrån lite mer positivt med högre belöning. Några fjärrskiften på trappan som blev bra och sen fick hon göra tre vittringsövningar. Vi har inte tränat vittring på ett tag men det var inga problem, fin analys och bra lugn! Så härligt! Det som känns bra är att vi får hela tiden till riktigt bra utföranden, även om det innebär att jag belönar mycket. Jag tänker att vi behöver en stor del riktigt bra utföranden och köra korta kedjor hemmavid som vi kan belöna svåra moment. I tävlingsträningen ska vi istället se till att belöna transporterna ett tag för att få upp trygghet och förväntan på plan.

Imorgon ska vi träna på ny plan med kommendering, då tänkte jag träna på:

  • Sittande i grupp med hög belöning
  • Ingång på plan inkl vittringspinne-överlämning
  • Sättande under gång – rak inkallning, belöna transporten
  • Hopp-apport – metallapport – vittring – belöna transport
  • Fjärr med person bakom och target (ligg-sitt-ligg-stå-belöna bakåt), fritt följ – håll koll på positionen, ta hjälp av folk som störning och inramning samt gör mycket vänstersvängar.

Något mer som jag behöver säkra upp är att hon alltid ska söka min vänstersida även om rutan ligger på “fel” sida, jag har testat det men behöver säkra upp mer. Bra att tänka på till fortsatt träning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *