Måndagsträning och sök

Igår var vi som vanligt på BK och körde lydnad. Vi inledde med sitt i grupp som verkligen har blivit mycket bättre! Lite plats, polkahoppmest för Sookies skull men även Polka hade fint fokus. Sen tränade vi en del fritt följ men även sättande under gång. Fick lite insikt idag varför sättandet har blivit så osäkert: jag har belönat på fel sätt, jag har inte varit noga med att belöna i sittande utan belönat att hon rest sig efter sättandet vilket har skapat en osäkerhet kring vad det egentligen är som hon ska göra. Så nu sker all belöning i sittande! Det är skönt med insikter men samtidigt frustrerande att göra sådana onödiga misstag! Vi fick hjälp med två vittringar varav en i kedja. Båda gick mycket bra, det enda som ibland fallerar är avlämningarna och att hon inte sitter still i väntandet utan söker ögonkontakt. Vi får jobba lite mer med det så det blir mer stabilt. Mycket bättre avlämningar överlag, även om hon fortfarande ofta lyfter en tass. Lite jobb kvar med andra ord men skönt att det går framåt. Jag ska tänka på att göra lugna avlämningar även på tävling sen. Fint följ med bra vänstersvängar, bra fokus och bättre position men hon duttar mig på handen ibland och jag är lite orolig för att det blir för stor skillnad på träning och tävling. Samtidigt är det ju bra att det funkar på tävling! Vi jobbade med rutan och fick tillbaka vårt gamla problem med ställandet, trots target i rutan. Hon springer ut fint men sen går hon runt och kollar i rutan och lyssnar inte på kommando. Så som jag har löst det tidigare är att kasta boll på ställandet men det är svårt nu när vi är ute på avstånd. Alternativa lösningar: öva på kortare avstånd, ta hjälp, använda bollkastare, belöna upp targeten, externbelöning? Kanske en kombination av att belöna upp targeten, kasta på kortare avstånd och ta hjälp när det går. Fjärren gick bra igår, vi körde både med kommendering och på egen hand med matta. Gjorde fåtal skiften på över 10 m som blev riktigt bra, några som funkade sämre. Det som vi behöver jobba mer med är bakåtsittet samt alla lägganden. Stadgan i ställandet har blivit mycket bättre och hon har en bättre attityd redan så det går framåt. Vi gjorde en kedja med sätt under gång, ruta (med vandring…), metallapport, hoppapport, vittring och sen belönade jag transporten. Överlag en bra träning. Vi behöver fortsätta med avlämningar, rutan, sättande under gång, sittandet i vittringen. Även ställandet i inkallningen behöver jobbas med, ska testa det lite mer med hjälp av runda pinne för att se om det kan hjälpa.

Idag har vi även avmaskat hundarna och börjat ge dem lunch. De har tappat lite i vikt och speciellt Sookie börjar se lite tunn ut. Mycket onödigt, speciellt med att vi har en av årets mycket få utställningar snart. Sedan var vi och sökte på en stig vi inte testat förut. Det var inte det bästa stället, mycket folk i rörelse men det verkade inte störa Polka så mycket. Bra träning, vi körde första figgen helt tävlingsmässig utan belöning och det funkade bra det med. Transporterna var ok, överlag bra skick utom ett där hon valde en annan väg än jag tänkt men rätade upp sig sen ändå. Imorgon åker vi och miljötränar på tävling i Söderköping och jag försöka få till lite spår imorgon eller torsdag. Fredag till söndag är det lydnadskurs som gäller, det ska bli kul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *