Ridhusträning, kurs och löp

I onsdags hade vi bokat en timma i Naterstad och vi la upp det så att vi körde en och en en stund. Jag gjorde en kedja som gick helt ok men hon var lite stressig. På kursen i torsdag fick vi jättebra tips kring att jobba mer med uppvärmning, apporteringsavlämningar och z-träning. I apporteringen lägger jag ut lite godis på marken för att få henne att tänka lite och hålla tassarna på marken. Jag kan även göra det lite så att jag lägger ut apporten bakom mig så hon kommer upp i fotposition, kanske även på en pall för att hjälpa till med positionen. Det blev jättebra hjälp och vi fick bara något litet omtag som kommer när hon närmar sig fotposition. Men vi har mycket bättre hållande nu och ibland drar jag lite i apporten utan att hon tuggar. Idag körde vi lite apportering och vi fick bra apporteringar och bara något litet omtag, även i kedjor.

I zätat har vi problem med fotgåendet som fallerar totalt. Vi jobbar på att få till positionen där och det jobbade jag med idag när vi var i Naterstad igen. Vi gjorde ett rejält pass med fotgående och fick efterhand bra känsla och position. Jag har återtagit stegförflyttningar och vändningar för att jobba med position och idag var hon inte särskilt stressad utan kändes engagerad och bekväm även med kortkoppel. Vi jobbade också på språngmarsch utan koppel och det gick bra men vi har en bit kvar innan det är helt lagat. Det som är intressant att se är att det blir bättre när vi har gått en bra stund med fotgåendet. Jag ska inte vara rädd för att vara tydlig med kortkopplet och jobba under lite längre tid eftersom hon blir bättre efter ett tag. Vi jobbade idag med en kort kedja som blev rätt bra, även framåtskick inför rutan och runda-momentet. Jag har boostat hoppet rätt mycket vilket gjorde att hon sökte hoppet istället för rutan men framåtspringet blev väldigt bra. Rundamomentet börja ta sig men det svåra är runda kon. Vi får jobba vidare på det. Idag var hon inte så vid utan fick bra väg men förra gången var hon väldigt vid så det verkar variera från dag till dag. Det som också är intressant att fundera på är hur jag ska hjälpa henne med sorteringen i olika dirigeringsmomenten. Kanske kommer det med mer erfarenhet så jag bara behöver tänka lite mer på utformningen av planen när jag gör de olika momenten så hon inte kan få fel tanke. Rutskicken blev lite förvirrade idag för hon valde hoppet på vägen och fick lite dålig position i rutan. Vi jobbade även med inkallning med läggande och fick till några riktigt fina lägganden. Här försöker jag jobba med backande för att få till snabba lägganden och det verkar funka relativt bra. Även fjärren blev ok idag även om jag vet att vi behöver mer jobb med bakåttanken i läggande och sättande från stå i andra miljöer än hemma. Hemmavid fick Polka hämta 4kg dummy en gång och det gick rätt bra men hon tyckte den var lite onödigt tung. Nästa gång backar vi till 3 kg igen och fortsätter med enstaka skick för att inte få in frustration. Vi har även kört lite kryp inomhus och har fått riktigt fina genomföranden på korta sträckor men jag måste verkligen bli bättre på att lägga in omvänt lockande i belöningarna för att få ned aktiviteten lite mer.

Något som jag verkligen ska jobba med för egen del är att variera träningen mer. Jag märker jag blir lite för snäv i träningen och upprepar samma övning för ofta. Nästan varje ny repetition ska innehålla en förändring för att få till mer effektiv träning! Inte bara traggla! Det blir dessutom roligare för oss båda, det gäller bara att jag tänker till lite mer. Sen blir det inga mer tävlingar i höst, Polka började löpa idag. På gott och ont. Våra moment känns säkra men vi behöver jobba mer med att kedja moment tror jag. Längre men enkla kedjor så det blir lätt och kul även om det inte kommer belöning så ofta. I vår kommer vi vara ännu bättre och då kommer förstapriset bli än enklare att ta! 🙂

Imorgon blir det sök (vi ska testa med figgar med dolda ansikten), söndag blir det samträning i HU. Vi ska fortsätta jobba med elitmomenten då tror jag. Det skulle vara kul att ha kommit en bit så jag har lite att fråga på tills kursen nästa vecka! Det jag redan vet att jag vill jobba med är vårt fotgående och en kedja. Jag ska också fråga lite kring hur jag kan tänka kring att hjälpa henne sortera vid dirigeringsmomenten. Vi måste också börja tänka mer framåt kring gruppmomenten till eliten. Vi testade lite på kursen i torsdags och jag tror det kommer funka bra men det måste ju befästas ordentligt! Mycket träning återstår… Överlag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *