Tankar om elitmomenten

Jag tänker lite kring de nya momenten vi håller på att träna. Det vore kul att i alla fall ha tänkt lite innan kursen på tisdag. De moment vi ska jobba vidare på nu är:

Dirigeringsapportering:

 • Sändande till kon – att komma ut på avstånd och få bra position
 • välja rätt håll och kunna sortera rätt, börja på renare plan och kör enkla övningar första gången

Jag behöver tänka på att inte göra det för svårt ett tag så hon hittar apporterna enkelt ett tag.

Runda-momentet

 • Sändande runt kon – svårt att få ut avståndet, hon har svårt att förstå sin uppgift vid konen. Fortsätt jobba med avståndet och belöna åt vänster så hon får en tight sväng. Lägga in störningar på vägen.
 • Sitt, ligg och stå på avstånd – svårast är avståndet… men det gäller nog att börja lägga in targets och träna med belöning bakom.
 • apporthopp – känns inte som det svåraste utan här gäller det att börja träna med hela uppställningen för att träna sorteringen

Det här momentet kommer nog ta tid men samtidigt är dirigeringen lite kul så det borde gå att få ihop. Vi behöver träna mycket med apporter utlagda på plan som störning överlag för att inte få till upptag av misstag. Hon har ju lätt att ta till apportering när hon inte vet vad hon ska göra. Samma sak med hopp.

Zäta

 • Skiften – jag upplever att hon har lärt sig sortera rätt bra här, stor förbättring i höst! Stå och ligg behöver bli bättre och vi behöver jobba med stadgan.
 • Fotgåendet – det är här vårt största utmaning ligger nu, vi behöver få till mycket flyt i fotgåendet även här

Rutan

 • Sändande framåt – känns som att det faller på plats. Vi behöver öva mer med att sikta på en viss punkt, nu har jag bara stoppat henne på känn. Här måste jag vara väldigt noga med att se till att bibehålla våra snabba ställanden med hjälp av bollkastande.
 • Rutskick – behöver mycket mer jobb, både på vad uppgiften går ut på och hur hon ska hitta position. Uppgiften får jag jobba med genom att använda rena planer så det blir lätt att göra rätt, jag måste även belöna bakåt mycket mer och sällan köra hela momentet för att hjälpa henne hitta en bra position.

Inkallning

 • Stå och ligg – vårt ställande har blivit bra men vi behöver såklart jobba på att bibehålla det. Läggandet har vi börjat jobba med genom att lägga in backande till ligg. Kanske kan komma att funka, vi är inte där än för att testa det i momentet.
 • Fart – kommer automagiskt. Ingångarna är heller inget jag oroar mig för nu.

Vittring

 • Sortering – hon har en sanslöst bra sortering, sen vi började har hon tagit fel pinne typ en gång. Men viktigt att tänka på att försöka testa så många olika typer av underlag som möjligt.
 • Avlämning – vårt problem i detta moment är att hon ligger för högt i aktivitet vilket ger lite slarvig hantering av pinnar och tugg. Träna på korta avstånd och med godis på marken i avsluten för att sänka aktiveteten något och för att hjälpa avlämningarna.

Fjärren

 • Stå-ligg, stå-sitt – bakåtskiftena är svåra och vi behöver jobba ut mer på avstånd. Mycket kvar här! Har inga nya idéer. Jobba varierat med matta och belöning under magen och med backande. Tänk på att inte lägga in för mycket backande eftersom det lätt blir till frustration.
 • Övriga skiften – sitter rätt bra men behöver bli trygga på avstånd. Kanske lite mer tryck?

Fotgående

Äh, det är så mycket kvar… Positionen, stegförflyttningar, bakåtmarsch, störning,trygghet, uthållighet… Jag hoppas vi får hjälp med detta på kursen nästa vecka.

Imorgon ska vi jobba med lite fartmoment tänker jag. Det blir runda kon med störningar och på lite mer avstånd (i olika delar!), några skick dirigeringsapportering med sortering, rutan med riktmärke för matte och fokus på position (belöna bakåt). Vi ska även jobba med lite kedjor, fotgående och fjärr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *