Brukslydnad och fjärr

Dagarna som har varit har vi tränat lite i köket och haft ett pass i paddocken. Igår fick Polka även en stunds massage vilket hon faktiskt verkade uppskatta, i alla fall delar av den. En hel del promenader har det blivit, både på väg och mycket i terräng. Fjärrträningen i köket rullar på och vi har nu lagt in alla skiftena i rätt ordning. Ligg-sitt-stå-ligg är svårast, ligg-stå-sitt går bra om hon har hjälp av dragning bakåt, antingen att jag lägger en godis bakom eller att jag lägger en markering vid framtassarna så hon har en känsla för att röra sig bakåt. Det är ju en ganska stor hjälp och jag försöker variera med att ta bort den ibland men det är än inte så stabilt så jag kan inte experimentera för mycket. Men fina bakåtsitt blir det ibland. Det känns som hon börjat fatta vad jag är ute efter. Lite rörelse på baktassarna men inte så mycket förflyttning och det får vara ok. Vi behöver en bra fjärr, inte en perfekt.

I dagens pass ute fick vi till bra känsla i fria följet, jag traskade på lite mer och accepterade att hon går lite längre fram men ändå håller sig rätt rak. Jag tror det är rätt väg att gå. Nu lägger jag in rätt mycket snurrar och sidosteg och försöker få bra attityd och det blev bra idag. Inkallning med ställande behöver vi stärka upp massor. Hela tiden mycket belöning bakåt, gärna med godis. Första ställandet var verkligen inte bra, sen blev de riktigt fina i slutet när hon hade förväntan bakåt. Framåtsändandet gick rätt ok, hon behöver fortfarande mycket hjälp i avsaktandet och säger jag inget travar hon på. Behöver tänka vidare på det där… Jag behöver få till bra utföranden ett tag eftersom vi tränat rätt lite på det senaste månaden så jag ska verkligen se till att hjälpa henne ett tag så det blir lätt och rätt.

Tungapporteringen gick bra idag! 2 kg hämtades fint på mer än 10 m och avlämnades vid sidan som det var den mest naturliga saken i världen. Hon bar även 4 kg dummy utan större problem och det känns som hon är mer bekväm med att bära tungt. Jag funderar på om det har hjälpt med massagen för jag tycker hon är bekvämare i momentet nu än förut. Krypet gick ok, jag måste vara supernoga med belöningen att den aldrig kommer när armbågarna är i luften när hon sträcker sig efter belöningen. Jag har lite svårt att hantera att hon går ur position men jag försöker hjälpa henne lite nu med att klappa på vaden och belöna långt bak så får vi se vad det får för effekt. Samt alltid belöna i stillhet först.

Skall gick bra, speciellt när hon fick en tasstarget att hålla koll på. Vi gjorde en liten kedja med några moment och det funkade också bra. Jag la inte in några tävlingsbelöningar vilket gav bra fokus men det tror jag inte funkar i längden, här var miljön och uppgifterna så pass lätta att det gick ändå. Vi gjorde även en dirigeringsövning till skålar och var precis vad vi behövde. Vi behöver upprepa den några gånger till för att få återfå rutinen att vända utåt och leta bakåt. Det känns som jag har lite mer bruksfokus nu efter en stunds vila från det. Polka är så duktig i skogsarbetet så egentligen är det nog där vi “borde” satsa om vi vill starta elitklass nästa år. Men jag tycker ju lydnadsmomenten är roligare… Vi vann en privatlektion för Ingela via musikhjälpen så kanske kan vi få lite hjälp med våra stötestenar igen så jag återfår lite mer inspiration i brukslydnaden!

Vi ska fortsätta jobba med att försöka få både bra känsla och position i följet. Boosta snabba ställanden, gå tillbaka till kortare avstånd igen. Framåtsändande med hjälp i avsaktandet, tungapport väntar vi med tills efter julen så hon inte får träningsvärk. Metallapport med lite mer fart behöver vi jobba med istället. Kryp med fokus på position, kanske försöka få ut lite sträckor med hjälp av koppel och sele? Skall på target och lite mer ordentliga hopp. En kedja med skall, hopp, kort kryp, metall, och inkallning med ställande med superbelöning bakom. I dagarna sak vi även köra lite spår och uppletande, jag skulle vilja testa lite förledningsspår och återgångar för att se vad hon gör. Gärna blandad terräng, både äng och skog. Uppletande vill jag gärna ha av föremål som är lite svårare att hitta, helst på planare mark med smala korridorer. Förhoppningsvis hinner vi med lite träning mellan all julmat dagarna som kommer!! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *