Rolig lydnad och spår

I onsdags var det lydnadsträning med panggänget och det blev som oftast rolig träning. Duktig matte körde mycket stadga och mycket störning av folk. Superbra träning! Vi körde stadga i stopp, fjärr och lämnande för inkallning. Hon gjorde fina skiften med svår störning och framför allt satt hon jättefint och tryggt i lämnanden inför inkallningar. En person stod så nära att hon nuddade hennes öra och Polka såg mycket bekväm och nöjd ut. Himla kul att se hur trygg hon var i de rätt svåra situationerna. Det vi behöver jobba med framåt är stoppen på väg bort från mig, t.ex. i rutan. Där stannar hon men går några steg, himla onödigt. Jag försökte jobba på det men det löste sig inte då så jag får försöka lägga en plan för det framåt. Vi kommer behöva mycket liknande träning med störning av personer men det var kul att jag lyckades få till det bra denna gång, vi har haft ett par mindre lyckade träningspass bakom oss på senaste tid. Skendräktigheten påverkar säkert en del. Jag har tänkt lite kring tungapporteringen som hon gör bra på andra försöket men inte första. Min nya plan är att hetsa henne på en väldigt god belöning men misslyckas hon på första försöket får hon inte göra om utan då gör vi något annat ett tag. Efter det får ett försök till och förhoppningsvis kommer det bli ett bra försök och hon får då den goda belöningen. På så sätt hoppas jag vi ska komma undan att alltid ha ett första försök som inte funkar.

Hemmavid jobbar vi vidare med fjärren som funkar lite blandat. Det är bakåtsittet som är svårt att få bra, alla de andra skiftena är jag nöjd med, i alla fall på nära håll. Uppåtsitten och läggandena har blivit avsevärt mycket snabbare men de inte klara på håll. Bakåtliggen är mycket bra, lite framflyttning i nya miljöer ibland men bra hemma. Läggandena vid sidan är mycket bättre och krypet har blivit lugnare men än så länge går vi mer bakåt och åt sidan än framåt.

Igår fick Polka ett uppletande i snön. Nio föremål i två smala korridorer och hon gjorde det mycket fint. Det enda som var problematiskt var att hon bytte föremål när jag provocerade och kastade ut föremål när hon var på väg in. En väldigt svår störning så jag behöver backa bandet lite och testa att lägga ut något föremål som hon får springa över på vägen in. Idag fick hon ett spår på 700 m på snö i blandad terräng men mycket fält. Hon spårade mycket fint överlag och hade en bra aktivitetsnivå. Ett långt påsläpp med spåret en bra bit in och det löste hon fint. Hon går fel håll, analyserar och vänder åt rätt håll. Det kändes väldigt bra! Vi fick två svårigheter under spåret, dels var det övergången över vägen där jag först gick lite vid sidan av vägen och sen gick över. Hon tar vinkel jättefint men har svårt att hitta spåret och jag tror hon vindar sig över vägen. Fortsätter sen fint ut på fältet och spårar mycket fint i vinklarna där. Sen kom en spetsvinkel där hon genar och när jag stoppar henne blir hon osäker på om hon inte får gå åt det hållet och har lite svårt att hitta spåret. Men hon hittar det och spårar sen mycket fint i resten. En del svårigheter, bland annat mycket djurspår i delar av spåret och mina gamla spår sen gårdagens uppletande. Överlag är jag jättenöjd med hennes teknik och jag fick bra information om hur vi ska fortsätta träna. Snart kommer snön att försvinna så det blir lite av en utmaning att vara lika noga med att hon ska hålla sig i spårkärnan men jag ska göra ett försök!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *