Samträning

Igår var det samträning på LHU som vanligt på söndagskvällar. Det var bara jag och Daniel men det var trevligt och blev bra träning. Vi körde en del fotgående som blev rätt bra, det känns som hon har landat lite mer där nu igen. En del dirigering med konskick och godisskålar som blev mycket bra. Jag kunde dock ha lagt en target vid konen så hade konskicken nog blivit än bättre. En del runda moment-bitar som blev bra, men vi behöver jobba mer på runda-delen för att få en tight sväng. Lite kryp som blev jättebra, även om vi ännu inte går framåt utan mest åt sidorna och bakåt. Men hon är tung och börjar få fin följsamhet. Vi körde även lite ruta där jag kastade boll i ställandet och även la en boll bakom. I och med att vi satte rutan i mitten kunde jag belöna på ett bra sätt så jag fick fina ställanden.

Idag körde vi lite lydnad hemmavid och fick till bra fotgående, fint hållande och en del bra fjärr. Men bakåtsitten kommer jag inte framåt med. Jag måste backa jättemycket och bara göra bakåtsitt med omvänt lockande mycket nära. Jag behöver få in mer lugn och stadga i skiftet. Så nu blir det fokus på lugn och stilla baktassar. Planen framåt är att jobba vidare med fotgåendet, blanda kortkoppel med utan och få till bra och lugn känsla. På lydnadsträningarna ska jag köra mer kedjor så vi kan närma oss tävling så småningom. Saker vi kan köra i kedjor är fotgående, sättande under gång, fjärr, stadgeövningar, inkallningar, skall, hopp. I avslut kan vi köra apporteringar, vittring och inkallning med ställande. Nästa träning tror jag vi ska köra lite mer tävlingslikt men lägga in belöningar. Utöver det kör vi lite kedjor. Något som jag behöver tänka på nu är boosta lägganden som hon fortfarande har lite svårt för. Imorgon ska jag försöka få till några apporteringar med en tung dummy.

Om vi ser strategiskt på momenten ur högre klass:

 • Fotgående – jobbas på med hjälp av kortkoppel och mycket vänstersvängar.
 • Inkallning med ställade – mycket ställanden med belöning bakåt. Få till långa ställande när vi tränar mer utomhus. Ta med godismaskinen.
 • Framåtsändande – ta hjälp! Tillsvidare lägger jag in hjälpkommando och tränar mycket saktagående.
 • Kryp – följsamhet och lugn med hjälp av godis på marken. Mycket svängar och nästan inget framåt.
 • Skall – testa med godisautomat framför, belöna med godis på marken.
 • Tung – belöna enbart bra utföranden, blanda in tungdummy och variera mellan 2 och 3 kg apport. Enbart fåtal repetitioner.
 • Hopp – lägga in i kedjor, höj höjden ibland.

Det som ligger längst bort är framåtsändandet och tungapporteringen och därefter fotgåendet och inkallningen. Krypet känns som att det går framåt, skallet är bra och hoppet brukar vara rätt bra.

Trean moment:

 • Fotgående och sättande under gång – ungefär samma problem, position, uthållighet, trygghet, stegförflyttningar. Blanda att lägga in skiften, köra flera fotgåenden efter varandra.
 • Inkallning med ställande – belöna bakåt typ alltid.
 • Rutan – bra förståelse för rutan, behöver stärka upp stoppet och positionen. Tänk även på stadgan.
 • Hoppapport – tugget…. Jobba med godis på marken
 • Metallapport – stärka greppandet och ingången.
 • Vittring – sänk intensiteten, jobba med bärande av pinne när hon är lugn.
 • Fjärr – bakåtsitt hemmavid, jobba mer med andra skiften och nedläggande i olika miljöer.

Utöver tekniken så behöver vi jobba med uthållighet, trygghet i stadga och störningsträning. Fokus för veckan är: Fotgående – position och kommendering, + sättande under gång, några tungapporteringar, kryp, nedlägganden, fjärr, kedjor. Fasthållande och stopp i rutan eller inkallning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *