En vecka senare

Livet med valp är inte så enkelt även om valpen är bra. Det ska passas, torkas och hållas koll på att inga sladdar tuggas på. Han är ju bra och trygg men han testar gärna var som är okej och inte. Han lyssnar jättebra men är ju väldigt nyfiken av sig… Lite magsjuka har dessutom gjort att sömnen blivit lite lidande. Men nu är det över och vi sover gott allihop även om vi nog är rätt trötta hela flocken. Det är ju en stor omställning!

Lite tränat har det blivit, men mindre än vanligt. I fredags var vi iväg till hallen och körde lydnad. Polka fick göra lite blandade moment och en kort kedja. Vi tränade lite stadga och fjärr med störning. Lite kryp som gick relativt bra och sen nått mer som jag inte alls minns. Ett helt ok pass men jag var nog inte riktigt på topp själv. I lördags var det som vanligt sök och vi blev ett litet gäng som åkte till en ny ruta. Polka skötte sig fint, hon fick rätt mycket figgar då hon fått köra mycket tomt senaste passen. Hon hittade alla figgar och gjorde efter något om skick riktigt fina slag men hon slår ofta framåt och vänder sen bakåt. Det jag ska tänka på är att låta henne få gå direkt till figge några gånger på påviset framåt eftersom hon detta pass faktiskt tappade lite dragning till figgen på påviset en gång. Det har inte hänt förut så det behöver vi hålla lite koll på. Jag har också fått tips om att träna mer tomslag hemma för att få till träningen av att springa i terräng utan att egentligen söka men att ändå göra fina slag. Det kan vi ta och testa någon gång snart!

Igår var vi iväg på privatträning i Nyköping för en mycket duktig instruktör! En ny bekantskap för oss och det gav mycket bra input! Polka och jag fokuserade på tre saker: framåtsändande, tungapportering och hålla fast utan tugg på vanlig apportering. Jag fick så mycket input att jag nog inte kommer ihåg allt, både jag och Polka var nog dessutom lite trötta efter valpveckan. Det här ska jag tänka på kring framåtsändandet:

Sätt ut markeringar för sträckorna! Alltid samma sträcka från sändande till ställande-punkten. Gruppen är inte så viktig däremot avstånden. Använd targetmatta som ska innebära stå och titta framåt. I saktagåendet ska jag belöna spontana stopp med riktning framåt. Belöningen ska vara godis först och sen klick. Vänder hon om väntar jag tills hon återtar riktning framåt. Går det fort tar jag tillbaka och börjar om. Targetmattan ska bort tidigt men användas ofta. Inkallningsdelen kan med fördel tränas på att jag skickar henne på ett runda och sen in i position, eller förbi till belöning. Sätt ihop delarna tidigt men använd mycket hjälper om det behövs.

Tungapporteringen ska vi leka mer med! En grej som jag ska köra är att sätta henne och sen gå och lägga ut apporten, på vägen tillbaka ska jag ibland vända om och sno den för denna på kommandot “tungis” och ibland låter jag henne få apportera den. Lite lek med apporten och även låta henne springa med den i terräng eller på till targets/runda.

Vad gäller den vanliga apporteringen ska vi också leka mer med träapporten och jag ska försöka sno den om hon tuggar. Lite drag med kampbelöning och försöka få den att bli mer häftig. Lära in ett håll fast-kommado (fint) där jag kan försöka sno grejen om hon inte håller ordentligt.

Lite träning hoppas jag få till i veckan, både uppletande och lydnad. I lydnaden ska vi fokusera på dessa tips och även försöka se om vi kan få till en helhet så det känns som vi skulle våga anmäla till tävling snart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *