Skitväder och träningsstatus på BCn

Det är svårt att få till riktigt bra träning nu, vädret är inge vidare och det påverkar både träningsviljan och förmågan. Det är lite halvhalt så vi kan inte göra riktigt vad som helst och speciellt Polka vill inte göra alla övningar i kylan. Men vi har fått tränat lite i lampan hemmavid och det har gått både bra och dåligt. Zack, problembarnet i familjen, är fasen inte en lätt hund att träna. Smart men mycket egna tankar och nu har han börjat få mer och mer låsningar. Det han bland annat låser på är om jag har kastat en boll till Polka under tiden han har väntat för när det sen blir hans tur vill han helst springa och kolla av att det inte ligger kvar någon boll någonstans. Han har även mycket bestämda åsikter om vad vi ska göra när vi ställer upp och han börjar direkt leta efter saker som han ska springa till. De här låsningarna stör mig massor och det är lite svårt att jobba med. Jag tror det handlar mycket om att vi behöver jobba oss genom det och att han lär sig att oftast när vi ställer upp ska vi göra saker tillsammans snarare än att han ska springa någonstans. Likaså behöver han få in att alltid lyssna på vad jag säger att vi ska göra istället för att han ska komma på vad han tycker vi ska hitta på. En annan sak som är svår är fria följet där vi har svårt att få till någon vidare uthållighet även om jag tror att positionen faktiskt är rätt bra nu. Attityden när han går bra känns riktigt bra men jag behöver hitta ett sätt att oftare få till det. Sen har han blivit mer reaktiv på andra hundar igen men det beror nog mycket på att vi helt enkelt är mer hemma nu och att han är tonåring. Jag tror vi snabbt kommer komma tillbaka till nivån vi varit på med lite mer träning när vi väl tar tag i det.

Sen är det mycket som går bra också. Vittringsapporteringen börjar se bra ut, han har en fin och lugn analys som vi ska fortsätta jobba med. Min tanke här är att göra det svårt så han tänker att det alltid ska vara en lång och noggrann analys istället för enbart 7 pinnar som han lätt kommer gå över och få för mycket apporteringstanke. Fjärren börjar se ok ut, han har förstått att det finns ett bakåtsitt och använder det ibland ute på promenaderna när jag kommenderar sitt. Hoppstå är jättesvårt på avstånd så det måste vi jobba upp. Apporteringen börjar se bra ut men avlämningen är inte befäst riktigt. Ingångarna i inkallningen är heller inte hundra så de ska vi fortsätta jobba med. Vi har testat lite runda och det gillar han och en rätt bra linje både ut och in. Rutan har vi inte kört på länge men den brukar vara rätt bra. Skiften under gång är påbörjat men vi behöver lägga lite mer krut på stadgan för att få ihop momentet ordentligt. Till skillnad från Polka har han ett 13184717_10153601906963543_1286272127_onaturligt upptag från stadga så det kommer vi inte behöva lägga lika mycket tid på.

Jag tror vi behöver lite kampanjer för att komma framåt. Inne ska vi kämpa på med vittring, fjärr, stadga och avlämningar. När vi tränar ute/i hall så blir fokus på fotgåendet, apportering, byta fokus och lite kedjor. I fotgåendet ska jag tänka på att gå på mer och att han får se till att hänga med. Även gå rätt mycket mjuka svängar och lite tempoväxlar för att göra det mer intressant. Apporteringen handlar om att boosta upptag framifrån, kanske någon dirigering, ingångar samt fart. Byta fokus kan vi träna genom att lämna kastad apportbock, springa förbi apportbock, byta mellan runda kon och springa till target/fotgående, byta leksak och mycket uppställningar där jag belönar kontakt i fotpos. I kedjor kan vi lägga in korta fotgåenden, inkallning, apportering, hopp, sättande under gång, fjärr, ja i princip startklass. Vore kul att testa för att se hur vi ligger till där. Imorgon ska vi träna i hall så då kan vi testa att köra igenom startklass med en del belöningar så får vi se hur det går. Belöningen kan komma på apportering och en transport om han inte är alltför flummig. Utöver det får han träna på att byta fokus och behålla kontak trots störning. Och gruppmoment!! Det måste vi träna mer!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *