Vad händer under vila?

Det har varit lite sparsamt med träning på senaste veckan. Det har varit mycket annat, såväl på jobbet som i övriga livet så hundträningen har fått stå tillbaka lite. Ändå går det framåt i träningen! Speciellt Zack upplever jag gör framsteg även när vi inte tränar. Som växande unghund är han kanske i en fas där han behöver mer vila. Jag tycker att det är lite intressant är att fundera på VAD som blir bättre under vila?

Polka har nu troligtvis gått ur sin skendräktighetsfas för hon har tagit steget in i nästa fas, den mer galna och energiska fasen. Kombinerat med lite vila blir hon en väldigt… “rörlig” hund att träna. Hon är väldigt engagerad och tassarna går som små trumvirvlar. Efter dagens pass kan jag konstatera att vissa moment inte alls passar sig att vila sig i form för. Framåtsändandet till exempel blir väldigt svårt när hon behöver växla mellan att springa och gå långsamt under (en enligt henne) vääääldigt lång tid. Koncentrationen spricker helt enkelt mycket snabbare nu. Däremot är inkallningarna väldigt snabba, fotgåendet funkade bra och det gick rätt lätt att träna moment som hon ibland tycker är svåra och lite jobbiga, så som dirigeringsapporteringen och tungapporteringen. Idag tränade vi med 3 kg igen för första gången sen i somras och det gick riktigt fint (utan avlämningar än men ändå). Efter vila och skendräktighet klarar hon alltså av lite mer utmaningar mentalt men är mindre fokuserad. För min träning betyder detta att jag i nästa pass måste tänka på att hjälpa henne att hamna mer i koncentration och stadga. Dessutom måste jag byta strategi i inkallningen! Förra veckan tränade jag mest raka inkallningar eftersom hon börjat sakta ner för mycket och förvänta sig stopp men nu har hon börjat springa i 180 knyck och har inte en tanke på att stanna! På bruksets 75 metersinkallning måste hon tänkta lite på att det nog kommer ett stopp när hon springer annars hinner hon halvvägs innan både hjärna och ben hunnit reagera.

Idag kom Zack faktiskt väldigt snabbt i en bra sinnesstämning trots att han säkert var ganska laddad. Fria följet funkade riktigt bra och han klarade både viss störning och hade en hyfsad uthållighet. Väldigt intressant att det blir bättre under vila. Det kan vara så att eftersom fotgåendet är hans svåraste moment och kräver det mycket koncentration så får han bra förutsättningar när han är utvilad och har mycket engagemang. Den lilla träning vi har gjort sista dagarna har blivit framför allt fotgående så det har säkert också stärkt upp momentet lite.

Zack tränade även en del apporteringar (startklass och dirigeringsapportering) och där överraskade han med fina avlämningar. Det kampanjade vi förra veckan och det verkar ha satt sig under vilan. Det enda som var riktigt svårt för honom idag var det problem vi har haft ett tag som handlar om att han börjar spana efter saker att springa till istället för att samarbeta med mig. Samtidigt tycker jag mig se att det var något mindre av det idag än för två veckor sen och jag kan stoppa honom innan han går in i det alltför mycket. Vi gjorde även två korta kedjor där jag märkte att han blev lite splittrad så jag behöver lägga mer träning på att stärka upp transporterna mellan momenten eftersom han där har en tendens att börja spana. Zacks spanande och förväntan på att få springa till olika punkter har varit ett problem en tid och där tror jag att vi inte hade kommit tillräckligt långt för att det skulle bli bättre under vilan. Det blir fortsatt mycket kampanj på det!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *