Personsök med med hjälp av Tractive!

Idag har vi tränat personsök i skogarna utanför Linköping. Zack har fortsatt vila men Polka är full av energi och hennes favoritsyssla är verkligen söket. Även om hon är en ganska bra lydnadshund är det i söket som hon verkligen får utnyttja alla sina talanger och hon älskar det verkligen.

I julklapp fick Polka en Tractive som är en gps som vi fäster på halsbandet. Tanken med mojängen är att  den kopplas till en app på mobilen som visar var hunden är så att en alltid kan veta var hunden är om den springer iväg. Tractive är inte  riktigt gjord för att följa en hund i arbete men går att ställa in på ett “live-läge” så den mäter position ofta vilket gör att den går att använda för att följa en hund i exempelvis personsök. Den är inte så bra på att klara “radiomörker” eftersom den kräver uppkoppling mot mobilnätet. Men när detta funkar är den en riktigt kul sak!

Jag har testat den i skogen i två omgångar nu och tycker den faktiskt har varit lite användbar. En nackdel är att den stänger av sig efter 15 min i live-läge så någon måste hålla i mobilen och uppdatera när den stänger av sig. Vi har kört sök i ungefär samma område båda gångerna och uppkopplingen har varit lite sviktande så resultatet har varierat.

Sök 1
Sök 2

Det är lite svårt att följa hur Polka har rört sig och det hade varit önskvärt att det gått att föra in en mitt-stig men lite går att se i alla fall. Det är mycket lättare att tolka bilderna för den som var närvarande än att se dem tagna ur sitt sammanhang…! Men jag tycker att det går att se något som liknar systematik i sökarbetet men det är uppenbart att Polka inte har den rena ut-fram-in-slagen som eftersträvas i vissa kretsar. Hon söker självständigt och hittar alltid figgarna, problemet är snarare att motivera henne att göra snygga tomslag i slutet av en elitruta när hon vet att det inte finns några figgar att hämta.  Vi jobbar på det och det känns absolut som att det går framåt!

Den andra bilden visar dagens sök och vi som var med fick se många fina, raka slag och vi hade inga stora missar. Det ser ut som att vi har en del oavsökt men där måste Tractive stängt av sig för jag vet att hon var ute på ett bra tomslag där innan vi hittade tredje figgen. Några av dagens svårigheter bestod av en figge bakom ett berg som var lite svår att hitta samt att jag skickade i gammal mark mot en låda med vittring av förra hundens figge men där Polkas figge låg en bra bit bakom gömslet. Söket bestod av ca 13 skick, fyra figgar, Polka sprang ca 3,1 km och hela söket tog ca 33 minuter (inkl. påvis). Däremot vet jag att Tractiven tappade mottagningen vid några tillfällen så det är möjligt att det därför ser rätt rörigt ut på bilden. Det som jag reagerade lite på idag, och som syns även på bilderna, är att Polka ibland går ut 40 meter, slår framåt och vänder sedan tillbaka och täcker upp området bakåt. Detta gör att hon ibland kommer ut på stigen bakom mig. Det är inte ett önskvärt mönster på tävling där det ofta är svårt att se i terrängen och då svårt att veta var hunden har varit. Jag får fundera lite på hur vi kan jobba med det framåt. Vi kör ofta figgar rakt ut på djupet medan jag rör mig framåt på stigen men ändå verkar hon ta till ett annat mönster om hon inte får vittring direkt.

Jag ska fortsätta att ta med Tractive när jag kommer ihåg det så kanske jag kan utvärdera efterhand om jag lyckas få till ett litet annat mönster. Tractive är en lite kul men rätt onödig pryl med andra ord!  🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *