Hundträning med bullet journal

Sen i mars har jag planerat med hjälp av en bullet journal – ett system som du själv bygger upp i en tom anteckningsbok med punkter istället för linjer. Bullet journaling är ett fenomen som blivit riktigt stort just nu och sociala medier svämmar över med bilder på mer eller mindre artistiska uppslag från folks anteckningsböcker. Jag är helt såld på det här konceptet och ska förklara hur jag just nu använder det i hundträningen.

Bullet journal är ett analogt koncept för planering som alltså sker i en anteckningsbok med punkter. Tanken är att du själv kan konstruera ditt system som passar just för dig. Det ursprungliga konceptet är ett väldigt enkelt och tydligt system för att få saker gjorda och kunna planera sin tid. Detta system har sedan urartat i rena konstverk och en hysteri kring vilka pennor som passar i vilka böcker för att inte tala om dekortejpen som kallas washitejp som säljs i över 35 000 varianter på Ebay. Även i Sverige har bullet journaling (eller bujo som vi invigda kallar det) blivit ganska stort. Det finns flera svenska bujogrupper på Facebook vilket även inkluderar en trevlig bujogrupp för hundträning.

Bujo handlar numera inte bara om att planera sin tid utan gränserna för vad du kan göra i din anteckningsbok sätts enbart av fantasin. Att logga sina vanor (så kallade trackers), planera för en bättre framtid och oändliga variationer av olika listor läggs in i bujon. Själv använder jag min bujo (eller ska jag vara ärlig så är det väl snarare bujos i plural…) framför allt till planering och utvärdering både privat och i jobbet men jag har även upptäckt att det är himla trevligt och smidigt att ha all information och tankar om hundarna samlade på ett och samma ställe. I detta inlägg kommer jag koncentrera mig på själva planeringen av träningen och eventuellt visar jag alla andra delar som jag använder min bujo till i ett annat inlägg. För hundträningen handlar det framför allt om att logga träningspass, utvärdering av träning och planera för träning som är de viktigaste delarna.

Jag har efter en del experimenterande hittat ett sätt att skriva om våra träningspass som passar för mig. En av de viktigaste grunderna i bujo är just att hitta ditt eget system som passar för dina behov så därför har mina uppslag varierat väldigt mycket. De uppslag jag använder just nu är:

  • halvårsöversikt (för att se inplanerade kurser, tävlingar m.m.)
  • månadsöversikt (fokusområden och översiktlig planering)
  • veckoplan (fokusområden och planering av veckans träning)
  • träningslogg

Jag testade att ha mål för månaden men det blev så trist när jag av en anledning eller annan inte kunde uppnå målen så nu har jag istället fokusområden som jag ska jobba lite extra med denna månaden eller veckan. Det ger en bättre känsla och mindre press. Utöver detta har jag även en logg för vår träning av vissa moment som kanske inte är de roligaste men som kräver många upprepningar för att verkligen sitta i skarpt läge. En sådan sak är träning på att hålla föremål stilla i munnen utan att tugga som Polka kommer få träna mycket på ett tag framöver. Det är inte jätterolig träning men den behöver göras ofta för att få resultat och för mig blir det en liten extra morot att få fylla i en ruta att jag faktiskt träna detta som planerat.

 

På min träningslogg vill jag ha med datum, plats och vad jag planerade att träna med mina hundar. Antingen tar jag en bild med mobilen eller skriver ner momenten på en lapp och tar med mig ut till träningen. I efterhand vill jag skriva ner ungefär hur det gick och markerar några punkter som känns lite extra viktiga att tänka på framåt. Har jag lust kanske jag dekorerar sidan lite eller så får den vara som den är. Det här är en lagom nivå för mig och det är riktigt roligt att skriva ner anteckningar efter varje pass. Istället för att känna att planering och utvärdering är en börda har det nu blivit riktigt kul och motiverande. Det har hänt att jag helt tappat lusten för att gå ut och träna men motivationen att uppfylla planen i bujon har övervunnit tröttheten! Mottot är just nu: “more is more!” när det gäller planering. 🙂

Tar det inte mer tid än det ger kan en utomstående fråga sig efter att ha  sett massa konstnärliga uppslag på nätet. Det beror säkert på hur du väljer att se på saken! Det går snabbare att köpa sylt än att koka egen men egenlagad sylt ger något lite extra och för mig är det lite samma sak med bujon. Det är inte bara en kalender eller anteckningsbok, det är ett typ av hantverk som både ger struktur och trevligt tidsfördriv.  Dessutom är det ju SÅ HIMLA ROLIGT att få pyssla med tejp, färger och olika typer av pennor!!! Själv är jag inte särskilt konstnärligt lagd och min handstil lämnar en del att önska men som en sidoeffekt har jag faktiskt blivit lite motiverad att träna på dessa saker bara för att det faktiskt är roligt!

För nördiga bujo-människor så är dessa mina favoriter:

  • Nuuna!! (snyggaste boken med tjocka och vita sidor men en del jobbig ghosting)
  • Staedtler triplus fineliner
  • Tombow brushpen (även om den ger en del ghosting)
  • Pigma micron (0,8 och 0,2 är det jag använder mest)
  • Pigma micron brush
  • Pilot frixion clicker 0,5 mm (för att jag jämt skriver fel)

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *