Hejdå 2017!

Det blir ingen traditionell årsresumé men jag vill ändå spara lite tankar i bloggen om året som varit. Varje år bär med sig så många värdefulla upplevelser och det känns roligt att kunna summera lite av det som hänt utan att bli för långrandig. En kollega på jobbet har tidigare tipsat mig om att utvärdera händelser i form av tre frågor: Vad hände? Vad kände jag? Vad lärde jag mig? Jag tycker det är ett rätt trevligt format för att få med sig det viktigaste delarna. Så här kommer lite kortfattade tankar om året som varit!

Vad hände under 2017?

Polka och jag fick en sponsor som hjälpte oss med fysträning. Zack blev sjuk och gick på medicin större delen av året. Polka startade några elitsök med ok resultat under våren. Zack blev mer engagerad i träningen. Vi var på några lydnadskurser, bland annat för Diana och Lillemor och vi hade även några trevliga kurstillfällen tillsammans med onsdagsgänget för Ditte. Jag började planera träningen med bullet journal (bujo)! Vi skaffade oss ett träningsgäng som är fantastiskt!! Zack gjorde höftledsröntgen med bra resultat. Vi var på några himla trevliga resor med husvagnen, bland annat på SM och på lydnadsläger i Väla. Polka och jag övergav brukset och satsade istället på lydnad på heltid! Polka debuterade klass 3 och Zack debuterade startklass med bra resultat. Polka fick en anspänning i ett knä i december med vila som följd. Zack blev kortisonfri (och så himla mycket gladare!). Vi avslutade året med traditionsenlig sökträning och trevligt nyårsfirande!

Vad kände jag?

Året har verkligen besått av upp och nedgång!  Zacks sjukdom har legat som en våt filt över året men jag har fått mycket stöttning från olika håll så det har ändå varit ok. Det svåraste har varit att inte ha någon specifik diagnos och därmed inte veta hur framtiden ser ut och om vi har hanterat situationen rätt med balansen av motion och medicin. Det verkar gå år rätt håll så vi kan inte ha varit helt fel ute!

Jag är väldigt nöjd med mitt val att satsa helhjärtat på lydnaden med Polka. Även om vi kör uppletande och sök ibland så ligger huvuddelen av träningen på lydnaden vilket gör att vi får tid att faktiskt träna på alla delar som är svaga. Polka och jag har hittat varandra mycket mer i träningen och hon har faktiskt känts rätt stabil i momenten! Vi har blivit tryggare som ekipage och det är något som jag vill fortsätta utveckla nästa år.

Zack debuterade startklass och kanske blev det lite extra laddat för mig med tanke på alla motgångar under året. Det var därför väldigt roligt att han gick så fantastiskt fint och vann med 193 p. Zack har utvecklats mycket i träningen under året men jag har upplevt honom som väldigt ojämn. Ibland klarar han mycket mer än jag förväntar mig medan andra gånger har jag svårt att få kontakt med honom. Under nästa år ska vi jobba på att ha en högre lägsta-nivå och jag ska bli bättre på att lägga upp träningen så vi får balans mellan energi och koncentration!

Vad lärde jag?

Att hantera och acceptera att saker inte blir som jag tänkt mig! Jag har lärt mig mycket om hur jag ska träna Polka och hur hon funkar i inlärningen. Jag har hittat knappar i träningen med Zack och vet hur jag vill utveckla vår träning närmsta tiden. Jag har lärt mig värdet av träningsvänner med liknande tänk och mer om hur jag ska navigera mellan olika träningsmetoder för att hitta det som passar mig och mina hundar.  Valet att börja med bullet journaling ledde till ett insteg i bujo-världen vilket har lärt mig massor om planering och att sätta mål.

Faktum är att trots en del motgångar har det varit ett ganska bra år! Med hjälp av lärdomarna får 2017 tror jag att 2018 kommer att bli ännu bättre!

One Comment on “Hejdå 2017!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *